Despre lemne de foc si binecuvantare

Pe la sfarsitul lui noiembrie am primit lemnele cu care sper sa trec iarna asta. Viteaz si visator (ca sa nu spun total nerealist), am imprumutat o drujba de la cumnatul meu, gandidu-ma ca va fi usor, exact cum am vazut la televizor ca fac baietii la concursurile de taiat lemne. Aproximez ca aveam vreo 200 de busteni, iar pe primul l-am taiat cu drujba intr-o ora si un sfert. Asa ca, pana de Boboteaza, am reusit sa tai singur cam o treime din busteni, sa sparg cativa din ei si sa-i folosesc la facut focul.

Am crezut ca lemnul se usca in cateva saptamani. Am aflat ca de fapt ii trebuie intre 1 si 2 ani. Facand focul zilnic am aflat ca nu e distractie sa faci foc cu lemne verzi, dar ca e minune sa folosesti o soba racheta (rocket stove).

Soba racheta cu lemne puse la uscat

Soba racheta cu lemne puse la uscat

Asa ca vineri (azi e luni) am dat sfoara in tara printre prieteni si vecini, ca-s in rahat si trebuie sa tai, crap si stivuiesc lemnele, altfel zilnic stau afara ca prostu’ 2 ore sa strang lemne pentru facut focul care sa-mi ajunga vreo doua zile. Am ramas socat cand sambata la pranz dupa ce m-am intors din targul de vechituri, doi vecini imi taiasera cu drujba TOATE lemnele. Mi-a fost greu pana si sa le multumesc, pentru ca mi se parea ca nu ma pot ridica cu multumirile la nivelul ajutorului pe care ei mi l-au dat. Apoi cativa prieteni au venit la noi si impreuna cu unul din vecini s-au pus pe spart si stivuit. Duminica la ora 17.00 TOATE lemnele erau taiate, sparte si stivuite. Aproape dublu fata de tot ce am facut eu in decurs de o luna, singur, am reusit sa fac cu ajutorul celor din jur in 3 zile.

Ma gandesc ca daca nu eram taran, nu aveam bataia asta de cap cu lemnele, dar trebuia sa platesc incalzirea cu gaz si centrala termica. Mai rau era ca nu as fi savurat bucuria pe care mi-a dat-o ajutorul neconditionat si binefacator al celor din jurul meu. Pentru ca, mai presus de usurarea gandului ca am mai facut un pas inainte spre supravietuirea familiei mele pe parcursul acestei cumplite ierni (hihi), a fost imensa bucurie de a primi dragoste.

Gramada de lemne acoperite asteapta sa fie taiate

Gramada de lemne acoperite asteapta sa fie taiate

Asa am simtit tot ce s-a intamplat ca o ploaie de dragoste care a cazut din cer peste mine. Tot ce a trebui sa fac a fost sa-mi las sufletul sa spere ca totul va fi bine si un pic de credinta. Cam cat un sfert de jumatate de bob de mustar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *